Natuurbeheer met schaapskuddes

SCHAPENBEGRAZING

Het verhaal

Landschapsbeheer de Wassum is sinds 1988 betrokken bij de inzet van schaapskuddes bij het beheer van natuurlijk groen. Dit wordt ook wel schapenbegrazing genoemd. Naast de inzet van eigen kuddes in Noord- en Midden-Limburg werkt de Wassum samen met Stichting Het Kempisch Heideschaap om natuurgebieden in Oost-Brabant te onderhouden.

Missie & visie

“Het realiseren van een duurzaam begrazingsbedrijf met schapen, ingebed in maatschappelijke belangen als mens, milieu en dierenwelzijn.”

“Moderne bedrijfsvoering moet uitgaan van de drie p’s: people, planet, profit.”

foto Sjraar 2017 schapenbeagrazing

Sjraar van Beek

Directeur

Onze locaties

Schaapskudde Heeze

Heeze

Vanuit de schaapskooi in Heeze worden natuurgebieden in het oosten van Noord-Brabant onderhouden.

Stichting Het Kempich Heideschaap is eigenaar van de schapen en De Wassum zorgt voor een deskundig team.

Schaapskudde Roermond

Roermond

Vanuit de Beatrixhoeve in Roermond doet De Wassum aan schapenbegrazing in Noord- en Midden-Limburg.

In Limburg zijn de schapen eigendom van De Wassum.

Waarom De Wassum

Deskundigheid

De Wassum is een gecertificeerd begrazingsbedrijf. Onze herders hebben minimaal het niveau van de Schaapherder opleiding. De bedrijfsecoloog geeft sturing aan het geheel.

Social Return

Bij ons krijgt iedereen een kans. Veel mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt vinden bij ons een nieuwe toekomst.

Biodiversiteit

Ons team heeft veel ervaring met het vegroten van de biodiversiteit in de natuurgebieden.

Ecologisch verantwoord

Doordat onze schapen bijna altijd buiten zijn heeft geproduceerde vlees en wol een gunstige ecologische footprint.

Vraag en antwoord

De schaapskuddes zijn het hele seizoen op stap met de herders.  Ze lopen van terrein naar terrein om hun werk te doen. Grasland wordt kort gehouden en heide wordt gesnoeid. De herder stuurt met zijn hond de schapen naar juiste plaats. Tussen de begrazingsmomenten vallen lange rustperiodes om bloei en zaadzetting van de flora mogelijk te maken. Daarmee wordt de biodiversiteit van een gebied alsmaar groter. 

Sinds een aantal jaren fokken wij actief op mooie wol. Zo proberen we de beste (met een dunne draad) wol op onze schapen te krijgen. Wij kunnen ruwe of gewassen wol in diverse kwaliteiten leveren. Deze wol is geschikt om te vilten of spinnen. Dit vervolgens gebruikt worden in verschillende producten als kleding, beddengoed en isolatiemateriaal.

Met de ooilammeren verjongen wij de kuddes zodat deze topfit blijven voor het natuurbeheer. Daarnaast worden de mooiste ramlammeren gekozen voor het fokken van de volgende generatie. De overige ramlammeren worden, na een seizoen met hun moeder in de natuur, als natuurvlees op de markt gebracht. Natuurlijk kunt u ons lamsvlees proeven bij verschillende arrangementen.

ONZE PROJECTEN

Noord-Brabant

Limburg

Volg onze kuddes op Facebook

Maasgouw / Beegder Heide

De Meinwegregio

-------
0

Jaren ervaring

-------

Projecten

-------

Kuddes

-------

Herders