Het verhaal
Landschapsbeheer de Wassum is sinds 1988 betrokken bij de inzet van schaapskuddes bij het beheer van natuurlijk groen. Dit wordt ook wel schapenbegrazing genoemd. Naast de inzet van eigen kuddes in Noord- en Midden-Limburg werkt de Wassum samen met Stichting Het Kempisch Heideschaap om natuurgebieden in Oost-Brabant te onderhouden.
Missie & visie
“Het realiseren van een duurzaam begrazingsbedrijf met schapen, ingebed in maatschappelijke belangen als mens, milieu en dierenwelzijn.”
“Moderne bedrijfsvoering moet uitgaan van de drie p’s: people, planet, profit.”
Sjraar van Beek
Directeur
Onze locaties
Heeze
Vanuit de schaapskooi in Heeze worden natuurgebieden in het oosten van Noord-Brabant onderhouden.
Stichting Het Kempich Heideschaap is eigenaar van de schapen en De Wassum zorgt voor een deskundig team.
Roermond
Vanuit de Beatrixhoeve in Roermond doet De Wassum aan schapenbegrazing in Noord- en Midden-Limburg.
In Limburg zijn de schapen eigendom van De Wassum.
Waarom De Wassum
Deskundigheid
De Wassum is een gecertificeerd begrazingsbedrijf. Onze herders hebben minimaal het niveau van de Schaapherder opleiding. De bedrijfsecoloog geeft sturing aan het geheel.
Social Return
Bij ons krijgt iedereen een kans. Veel mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt vinden bij ons een nieuwe toekomst.
Biodiversiteit
Ons team heeft veel ervaring met het vegroten van de biodiversiteit in de natuurgebieden.
Ecologisch verantwoord
Doordat onze schapen bijna altijd buiten zijn heeft geproduceerde vlees en wol een gunstige ecologische footprint.
Vraag en antwoord
De schaapskuddes zijn het hele seizoen op stap met de herders. Ze lopen van terrein naar terrein om hun werk te doen. Grasland wordt kort gehouden en heide wordt gesnoeid. De herder stuurt met zijn hond de schapen naar juiste plaats. Tussen de begrazingsmomenten vallen lange rustperiodes om bloei en zaadzetting van de flora mogelijk te maken. Daarmee wordt de biodiversiteit van een gebied alsmaar groter.
Sinds een aantal jaren fokken wij actief op mooie wol. Zo proberen we de beste (met een dunne draad) wol op onze schapen te krijgen. Wij kunnen ruwe of gewassen wol in diverse kwaliteiten leveren. Deze wol is geschikt om te vilten of spinnen. Dit vervolgens gebruikt worden in verschillende producten als kleding, beddengoed en isolatiemateriaal.
Met de ooilammeren verjongen wij de kuddes zodat deze topfit blijven voor het natuurbeheer. Daarnaast worden de mooiste ramlammeren gekozen voor het fokken van de volgende generatie. De overige ramlammeren worden, na een seizoen met hun moeder in de natuur, als natuurvlees op de markt gebracht. Natuurlijk kunt u ons lamsvlees proeven bij verschillende arrangementen.